Apie batus – brandai

Jei atvirai – tai tarp batų pasirinkimo kriterijų bene mažiausiai svarbus dalykas yra prekės ženklas. Nuožmi konkurencija yra gerokai suvienodinusi daugumos didžiųjų batų gamintojų kokybę. Tačiau sakyti, kad visi gamintojai vienodi – irgi negalima.

Šiaip jau populiariausi batai tarp rimtų bėgikų yra visi Asics gaminiai. Jei jau žodžiai „legendinis“ ir „kultinis“ kažkam panaudotini – tai ši japonų firmai, kuri batus olimpinių šakų sportininkams gamina nuo 1949. „Runners World“, populiariausias bėgikų žurnalas, pernai  apklausė savo žurnalų skaitytojus visame pasaulyje ir nustatė, kad pagrindiniai bėgimo bateliai 48 procentams bėgikų – Asics. Lietuvoje juos gauti (kaip  ir apskritai bet kokius bėgimo batus) nėra lengva – juos rimtai pardavinėja tik Winner Sport (šie turi ir pėdos tyrimo įrangą, tiesa, prie jos dažnai prileidžia arogantiškus pienburnius, kurie prikalba nesąmonių – bet čia jau atskiro įrašo tema) . Mėgstamiausi mano kada nors turėti batai yra net kelių inkarnacijų Gel – Nimbus, plokščiapadžiai užskaito Gel – Kayano seriją. Labai išpopuliarėjo ir mažai iškelti greitesniems bėgikams skirti naujieji Gel 33 serijos batai – Excell ir Volt. Puikiai bėgimo batams tinkama Gel technologija net ir lengviausiems batams suteikia minkštumo – jautiesi, kad bėgi minkštai, kaip sui dviračiu. ir šiaip japonai siuva patvarius, klasikinio dizaino bėgimo batus – pastaruoju metu Asics pradėjo kreipti dėmesį net į stilių.

Asics Gel Nimbus - ko gero geriausias mano pirkinys

Lietuvoje bene labiausiai prieinami batai yra Adidas – jų galima rasti daugumoje sporto visose parduotuvių ir net išparduotuvėse. Matyt, vokiečiai kitaip negali – jų įranga yra stilinga ir patikima, Formotion technologija suteikia minkštumo, o asortimentas yra labai didelis – nuo Tempo, Supernova Sequence iki nepaprastai minkštų Ride. Neseniai nusipirkau maratonams skirtus Adios 2– tai pats greičiausias batas, kurį kada nors esu turėjęs. Dar Adidas gamina keistus batus su spyruoklėmis (spyruokliniuose batuose specializuojasi Spiro) savo elitinei Porsche Design bėgimo batų serijai – bet tai toks labai jau keistas ir specifinis sumanymas už daug pinigų prabangos mėgėjams. Žodžiu Adidas – gera alternatyva Asics.

Trečias bėgimo batų gigantas pagal Runnersworld apklausą yra iš Bostono apylinkių kilę New Balance. Jų asortimentas gal kiek ir mažesnis, bet labai išieškotas. Labai stilingi. Kokybiški – giriasi, kad bet 70 procentų visko pagamina Amerikoje. Man jų modelis 890 – vienas mėgstamiausių treinerių, be to su jais puikiai nubėgau 2011 Amsterdamo maratoną. Pati firma atsirado iš to, kad gamino ortopedinius batus – todėl didžiuojasi gaminiais plokščiapadžiams ir bėgikams su aukšta arka. Lietuvoje NB gauti oficialiai neįmanoma.

NB Trail Minimus - ultralengvi batai

Panašus ir Brooks profilis: amerikietiški, gilios šaknys, patvarūs, daug dėmesio stiliui. Šitų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje mažai surasi. O gaila, nes turi puikų asortimentą- Glycerine yra puikus minkštas batelis, o su ST Racer 5 aš nubėgau du maratonus. Apie jų kartu su ultrabėgikais sukurtą PureProject pakalbėsiu kai rašysiu apie bėgimo batų filosofinius skirtumus.

Saucony irgi amerikiečiai, su dar gilesnėm šaknim. Jie bene pirmieji iš didelių gamintojų pradėjo akcentuoti batų lengvumą ir natūralesnį bėgimą (jų minkščiausio bato kulnas pakeltas vos 9 mm), todėl prasidėjus natūralaus bėgimo madoms jų Kinvara tapo vienu populiariausių batų tarp dažniau bėgiojančių natūralistų. Saucony į Lietuvą kartais atsiveža orientacininkų meka www.tengris.lt, todėl jie pas mus žinomi ir prieinami šiek tiek geriau.

Mizuno – dar vieni japonų sporto prekių gamintojai, be bėgimo batelių dar garsėja savo golfo ir teniso įranga. Labai technologinė kompanija – mėgsta pasakoti apie savo Wave smūgio absorbacijos metodiką, o jų kojos tipo nustatymo įranga internete ir mugėse būna pati įspūdingiausia. Pasirinkimas išsamus, kiekvieno skoniui ir platus, o geriausi bateliai – brangesni už kitų gamintojų. Man asmeniškai su jais nelabai sekėsi – vis užsiraudavau ant nepatogių, bet žinau, kam sekasi geriau.

Newton, K-Swiss, Merrell, Vibram, Scott, Inov – nišiniai ir mažiau žinomi bėgimo batų gamintojai – tačiau tai nereiškia, kad jie blogi. Runnersworld.com recenzijose galima rasti puikių recenzijų. Iš mažiau populiarių brendų išsiskiria bekelėms pritaikyti Solomon (šis prekės ženklas šiaip labai gerai pažįstamas snieglentininkams) ir inovatyvūs sportinės aprangos gamintojo Under Armour bėgimo batai. Visų jų Lietuvoje galima rasti tik visiškai atsitiktinai.

Na ir aišku Nike. Deja, Nike batų fanų tarp ilgų distancijų bėgikų rasite nedaug. Dievaži, aš nesuprantu, kodėl bemaž neribotus resursus ir ilgą su bėgimu susijusią istoriją turintis gigantas nenusiperka kokios mažesnės bėgimo batų firmos su visa technologija. Matyt rinkodarai stajerių nereikia – užtat Naikas parduoda galybę vaikščiojimui ir trumpoms distancijoms skirtų kedų. Nike retai remia ir rimtus maratonus (nors pradedantiesiems bėgikams skirti Nike run yra tikrai superiniai renginiai). Nors yra išimčių, bet jų batai iš esmės skirti neilgiems laisvalaikiniams bėgikams. Lietuvoje Nike vardą labiausiai gadina tai, kad kokį dešimtmetį sportinių prekių pardavėjai pardavinėjo pigius Nike sporto salės batelius vadindami juos „bėgimo batais“, o kai klientai skųsdavosi, skausmais, pardavėjai jiems pranešdavo, kad, matyt, dyla sanariai ir bėgimas tikrai ne jiems. Ne, su Nike krepšinio bateliais bėgioti irgi tikrai negalima – jie neskirti bėgiojimui. Man patinka nauji Nike natūralų bėgima akcentuojantys bateliai vidutinėms distancijoms – turiu Nike Free 2.0 porą ir su jais tikrai smagu apsukti 10 kilometrų Vingio parke. Pažįstu kelis bėgikus, kurie mėgsta Lunarglide arba Pegasus.

Lietuvoje surasite ir daug Puma bei Reebok bėgimo batų. Kiek žinau, Puma batai visai tinka trumpom distancijoms…  Nors, tiesa sakant, nežinau kodėl stajeriui verta pirkti nelabai vykusius batus, kai yra tiek daug pasirinkimo.

Įrašas paskelbtas temoje Įranga ir pažymėtas , , , , , , , , , .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

78 komentarai

  1. V.B. sakė:

    Pamiršai paminėti, kad ASICS bateliais prekiauja ir http://www.s-sportas.lt.Kiek girdėjau pavasarį atidarys parduotuvę Vilniuje.

  2. V.B. sakė:

    Pamiršai paminėti, kad ASICS bateliais prekiauja ir http://www.s-sportas.lt. Kiek girdėjau pavasarį atidarys parduotuvę Vilniuje.

  3. Mykolas sakė:

    Nežymėjau internetinių prekeivių (nes tada jau niekas nesukonkuruotų su kokiu nors http://www.wiggle.co.uk). Bet jei atidarys parduotuvę Vilniuje – būtų tiesiog neįtikėtinai gerai!

  4. Justinas sakė:

    S-sportas turi parduotuvę Šiauliuose, Sporto arenoj

  5. Marius sakė:

    Kaip tik nusipirkau naujus Adidas Supernova Sequence, tai noriu papasakoti savo patirtį su bėgimo batais. Asics yra Asics ir viskas tuo pasakyta. Esu bėgiojęs su 3-is Asics’ais: Kayano, 2170, DS Trainer. Visi prilimpa prie kojos ir nekyla jokių klausimų. Superiniai batai. Mano paskutinė simpatija 2170, tokie patys geri kaip Kayano, tik 200 lt pigesni :) Adidas nusipirkau, vakar prasibėgau ir įspūdis, kad šūdas kažkoks. Koja dedasi kietai, promoderatorius koreguoja pėdos statymą per anskti ir t.t. Parduotuvėj užsidėjau, labai skaniai prilipo, o prabėgau lauke ir nusivyliau. Mizuno batų iš vis neįkertu. Užtekdavo pasimatuoti parduotuvėj ir iš kart suprasdavau, kad jie ne man :) O daugiau rimtų firmų Lietuvoje beveik nėra. Taip, kad 48 % bėgikų naudoja brangiuosius Asics’us man atrodo labai logiška. Patikimas reikalas.

    • Mykolas sakė:

      Šiaip jau man su Adidas irgi nelabai sekasi. Nuo Glide praėjo skaudėti kelius, o Trail Response kažkokie per kieti ir su jais galiu bėgiot tik per šviežią sniegą. Bet vat varžybiniams Adizero Adios kol kas neturiu nei vieno priekaišto – absoliučiai neįtikėtini batai: ir lengvi, ir greiti. Manau, kad su jais Bostone bus bėgti puiku.

      • Marius sakė:

        O tai kiek sveri ir kokia tavo bėgimo technika, kad su Adios bėgioji? Kažkur esu skaitęs, kad bėgimo bateliai varžybose lemia 1-2 s/km. Maratono atveju, tavo rezultatą įtakoti iki 1,5 minutės. Todėl tokie batai aktualus tik elitiniams bėgikams kurie varžosi dėl vietų. Aš pats kol kas jų nesu bandęs, todėl savo nuomonės neturiu.

        • Mykolas sakė:

          Nu nežinau kiek batai įtakoja rezultatą, bet bėgti maratoną su gerais batais yra žiauriai malonu. Su Adios dar tik bėgsiu, bet ir Brooks ST Racer 5 ir New Balance 890 man patiko daug labiau negu bėgti su Nimbusais.
          Kas dėl technikos – stengiuosi bėgti nuo pėdos, kaip ir reikia. Apskritai – kuo greičiau ir daugiau bėgi, tuo technika tvarkosi. Pastaruoju metu apskritai pastebiu, kad norisi bėgti su vis lengvesniais bėgimo bateliais.

  6. Reebok sakė:

    Sveiki, vienoje parduotuvėje labai gyrė reebok bėgimo batus, verti jie dėmesio?

    • Mykolas sakė:

      Gali būti, kad ne viską žinau. Gali būti, kad yra žmonių, kuriems tinka Reebok batai. Įtariu, kad pasaulyje galbūt ir yra kokie nors Reebok batai, kurie yra geri. Bet šiaip tai nepažįstu nei vieno žmogaus, kuriems tiktų Reebok bėgimo batai parduodami Lietuvoje:)
      Kiek mačiau, jie mėgina stumdyti tokius pigius šūdus su plastmasiniais tuščiaviduriais kringeliais vietoje pado (geriau tada visai be jokio pado bėgioti). Dar jie turi tokį Skechers konkurentą Reebok Easytone apvaliu padu, kur tipo bėgdamas darai midfoot strike – tai ten labai eksperimentinė produkcija, tikrai nerekomenduoju pradedantiems bėgioti.

  7. Del Asics sakė:

    Nusipirkau pries 2 metus Asics kayano 16. patys geriausi begimo bateliai, kokius esu kada nors turejes. Pirkau UK, kainavo 260 lt.(Lietuvoje tokie patys bateliai kainuoja 585 Lt). bateliu modeli pasirinkau, pagal pedos tipa, apie tai siulau paskaityti labai gera straipsni: http://www.100sports.lt/lt.php/straipsniai/100sports-pataria/sportiniai-bateliai/begimo-bateliai/. Siuo metu ieskau nauju bateliu ir jie bus Asics Kayano 17-18, kokius pavyks rasti, pirksiu UK, nes lietuviu verslininku godumas zudo :)

  8. Mindaugas sakė:

    Kitą savaitę turėtų atkeliauti ASICS Gel Nimbus 14, pirkau iš amazon’o. Labai tikiuosi, kad dydis tiks :) Ir dar labai tikiuosi, kad su jais pajusiu kitą bėgimo malonumą, kadangi iki šiol bėgiojau su belenkokiais batais. Pradėjau su kažkokiais adidas’ais, kurie buvo šiaip visai nieko, o iki šiol drožiau kažkokius Puma už 100 Lt pirktus.. gal dėl to ir kojas skaudėdavo. Todėl laukiu nesulaukiu ASICS’ų.

    • Mykolas sakė:

      Bus gerai :)

      • Mindaugas sakė:

        Sulaukiau sulaukiau :) Dydis tinkamas, ačiū dievui, ant kojos irgi maloniai jaučiasi, viskas ok, dabar belieka sulaukt kol sniegas nutirps ir į trasą. Beje, kame reikalas – iš Amazon’o, su siuntimu, sumoj gavosi 400 Lt (Asics Gel-Nimbus 14), tuo tarpu mūsų Winner Sport’e Nimbus 13 kainuoja 599 Lt..?

        • Mykolas sakė:

          Lietuvoje batų pirkti neapsimoka. Winner sportas apskritai absoliutūs lupikai su prastu aptarnavimu – bėda tik, kad jie yra vieninteliai – Sportlandas apskritai nieko apie bėgimą nesistengia suprasti. Aš nesuprantu Asicso politikos mūsų kraštuose – vietiniams dileriams duoda prastas kainas neįvertindami, kad batai – ne mados, o sporto produkcija, o Ryanair bilietai iki Londono – labai pigūs.

        • Gediminas sakė:

          Asics nimbus 14 paėmiau iš Madrido, už 500lt, įskaitant normalius pardavėjus ir galimybę rinktis tarp visų dydžių, visai neblogai. Važinėju dviračiu, bet sugalvojau ir pabėgiot, galvoju ramiai prabėgsiu kokią 1h super lėtu tempu, 8km(tuo metu bėgau 1kg sverenčiais 13m Kangaroos kėdukais). Visą sav. Kasdien suskausdavo tai pėdas, tai mentę, tai plaštaką.. Supratau, kad pradėt bėgiot reiktų ne daugiau nei 30min:) dabar jau po penkių bėgimų, du iš jų su Nimbus, labai geri pojūčiai man kaip supinatoriui, nes šie batai yra tinkami supinatoriams ir neutraliems.

  9. Andrius sakė:

    Sveiki,
    ECCO pradejo reklamuoti gaminantys begimo batus. Kas ka gal gali pasakyti?
    Andrius

    • Mykolas sakė:

      Nieko gero – labai brangūs ir, tų, kurie bandė nuomone, labai jau keistai eksperimentiniai. Pagaminti bėgimo batus reikia daug patirties – dauguma geriausių gamintojų rinkoje yra labai seniai. Taip lengvai čia neįšoks net tokia sena batų firma kaip Ecco – filosofija visai kita. Pažiūrėkit kaip nesiseka net ir atrodytų tarptautiniams brandams Puma ar Reebok.

  10. batų tipas/pirkimas internetu sakė:

    Atsidariau NewBalance svetainę ir matau sugrupuotus batelius pagal bėgiojimo tipą – Road/Trail/Track. Jei renkiesi parką (pvz. Vingio parkas su pabyrėjusiais parko takeliais/šaligatviais) tai kokio tipo batelis turėtų būti. Ar Trail (pvz. MINIMUS 10V2 TRAIL) visiškai netinkamas tokio tipo bėgimui?
    Susijęs klausimas, kiek saugu pataikyti tinkamą dydį perkant internetu? Kokie būtų patarimai tokiu atveju?

  11. batų pirkimas (patarimų??) sakė:

    Sveiki, labai reikia patarimo! :) Kokius batus iš šių (link’ai žemiau) pasiūlytumėt pirkti pradedančiajai bėgioti? Kurie ir kuo geresni už kitus? Planuoju bėgioti šaligatviais/miškeliais (panašiais takais kaip Vingio parke), neilgas distancijas.
    1 – http://www.sportsshoes.com/product/ASI2062/asics-lady-gel~trail-lahar-3-gore~tex-running-shoes/
    2 – http://www.sportsshoes.com/product/ASI2528/asics-lady-trail-tambora-3-running-shoes/
    3 – http://www.sportsshoes.com/product/ASI2059/asics-lady-gel~trabuco-14-gore~tex-trail-running-shoes/#product-tabs
    4 – http://www.sportsshoes.com/product/ASI2201/asics-lady-gel~enduro-8-trail-running-shoes/#product-tabs
    5 – http://www.sportsshoes.com/product/ASI2061/asics-lady-gel~fuji-attack-trail-running-shoes
    Ačiū už atsakymą! :)

    • Egis sakė:

      Batai su GORETEX’u paprastai yra sunkesni nei be jo. O ši medžiaga padeda išstumti drėgme iš bato, todėl jie naudojami bėgant per šlapią sniegą ar balas. Jei neketini bėgioti lyjant lietui ir tirpstant sniegui manau goretexo nereikia.

  12. Bmk sakė:

    Man nuo adidas supernova glide4 skauda kelius taip pat))

  13. Tom sakė:

    Sveiki, kokius batus patartumet pirkti begimui, atsizvelgent kainos ir kokybes santiki, begiosiu po 8-9km per diena, 3-4dienas per savaite. Kolkas begioju su tam gal nelb tinkamais batais :D begiojiu misko takeliais + asfaltuotais takeliais. Kolkas galvoju apie : Asics Gel Kinsei 4, bet kaina truputi kandziojasi ir nezinau ar man tokiu reiktu, o kiti butu Adidas Kanadia TR5 Trail. Dar kolkas tik pradejau dometis apie begimo batus tai nelabai ismanau apie visas technologijas, galvoju gal ka is new balance pasiimti. Zodziu patarkit, noreciau konkreciu varijantu kazkokiu. Iskart labai dekoju :)

    • Mykolas sakė:

      Jei bėgioji nedaug ir ne varžybose – pirk minkštus batus. Kinsey kaina per didelė, Trail Kanadia – specifiniai. Iš mano patirties pirmas siūlymas – Asics Gel Nimbus, antras Saucony Triumph.

  14. Tom sakė:

    beja mano svoris jai tai svarbu 84kg

    • Ruslan sakė:

      Labai priklauso nuo to, kaip nešiojate batus Aš asnemiškai išmokau taip nešioti batus, kad jie man laiko po 2 ar net 3 sezonus, o po to su jais dar galiu dirbti įvairius darbus sode ar kitur . Batus beto dar reikia ir prižiūrėti, valyti specialiais tepalais. Su tokiais batais juk, be abejo, neišeisite gūdžią žiemą į lauką . O šiaip, gamintojas tikrai patikimas, nepatikusią prekę galėsite grąžinti per 7 darbo dienas.

  15. Treniruočių vs Bėgimo sakė:

    Sveiki,
    Norėjau pasiklausti nuomonės kokius batelius vertėtų įsigyti: bėgimo ar treniruočių?

    Daugiausio laiko praleidžiu salėje, tačiau atšilus rytiniam orui planuoju bėgioti.
    Esu išsirinkusi šiuos: http://www.finishline.com/store/catalog … prod689721

    Jie skirti treniruotėms kaip manote ar jie tiktų ir begiojimui ar geriau vertėtų pirkti batelius skirtus būtent begiojimui?

    Dėkui už atsakymą

    • Mykolas sakė:

      Sveiki. Jei norite bėgioti – pirkite bėgimo batus. Su jais (nusiplovus, aišku) bus galima eiti ir į sporto salę, o su treniruočių bateliais bėgioti yra griežčiausiai draudžiama, susižalosite.
      Kaip ir kitiems pradedantiems rekomenduočiau pirkti minkštus bėgimo batus: Asics Gel Nimbus, Saucony Triumph ar Adistar Ride.

  16. Alius sakė:

    Sveiki, noriu paklausti kokius batus patartumėt maratono distancijai varžybose ir kokius bėgimui žiemą? Asics Gel Nimbus turiu pats. Taip pat norėčiau paklausti, kiek daugiausia gali pakilti pulsas bėgant, kad nepakenkt širdžiai? Man 16 metų, esu sportuojantis, ramybės būsenoje pulsas iki 60.

  17. Juras sakė:

    Sveiki, jau kuris laikas bėgioju su pačiais prasčiausiais įmanomais tam dalykui skirtais batais, tad norėčiau patarimo dėl jų išsirinkimo.
    Mano maršrutas yra maždaug 6-10 km, pagrinde žvyrkeliais ir asfaltu, bėgioju maždaug 3-6 kartus per savaitę.
    Batams galėčiau skirti iki ~250 lt, turiu galimybę užsisakyti iš užsenietiško e-shopo, tik bijau kad batų dydis netiks, nes kiek skaičiau įvairių gamintojų batų dydžiai skiriasi.

    • Juras sakė:

      Pamiršau paminėti kad bėgioju lygiu keliu.

      • Juras sakė:

        Ech, taipogi pamiršau paminėti dar mano manymu svarbų dalyką – mano svoris 80 kg.

    • Mykolas sakė:

      Mielas Jurai, čia mano asmeninė nuomonė. Siūlyčiau pirkti iš eshopo (mes naudojame wiggle.com, bet yra ir kitų europietiškų ant kurių neuždeda muito) ir su savo biudžetu ieškoti nuolaidų senesnės kartos vidutinės klasės treineriams. Kas dėl dydžių – pamėgink paguglinęs susirast lenteles, kur dydžius lygina su kojos centimetrais. Apie brandus – daug dėvint vieną porą pradinukams rekomenduočiau tuos pačius Gel Nimbus, Saucony Triumph arba Adidas Ride. Jei neįpirksi arba nori kažko lengvesnio – man ilgai laikė Saucony Mirage, Asics Sky Speed. yra ir gausybė kitų Adidas, Brooks, New Balance modelių, žiūrėk pagal kainą ir pagal tai, kad būtų treineriai. Konkrečių modelių recenzijas gali rasti runningshoesguru.com.
      Esminis klausimas – ar nesi plokščiapadis. Tada pasirinkimas keičiasi iš esmės,

  18. Tomas sakė:

    Įdomus straipsnis, tik kad apie galimybes Lietuvoje įsigyti tai paviršutiniškai. NB ir Brooks Europoje tikrai galima, dar pats prie kokia 10-15 metų nešiojau kaip ir visa šeimyna. Neužmušami.
    Prieš savaitę paskutinis pirkinys buvo Mizuno, nors matavausi ir Brooks, ir NB, ir Asics, tik kažkaip pirmieji mieliausiai prie kojos lipo. Ir ne kur kitur kaip Kaune :) jaunesnių sportininkų paklauskit kur perkasi, papasakos visokių vietelių, nors ir vyresni kaikurie net žino.
    O pats pernai atradau Easy išparduotuves, tai Asics factory sample (ir ne tik) nuo 150 iki 200 galima buvo maišais temptis (šaltesniam orui išvis kažkada užtaikęs Asics Gel-Nebraska modelį nusipirkau už 130Lt). Tik kažkaip išsipardavė. Dabar maciau Merrell Mix master (kažkuo priminė turimus Asics Gel-OS racer`ius) ir likučius dar vienų kitų Asics, kas verta dėmesio būtų. Beje tokius pat factory sample iš to pačio S-sportas.lt buvau gavęs/pirkęs, tik kaina kelis kart didesnė :)
    O daugiau reik tiesiog ieškotis..

  19. Lukas sakė:

    Sveiki visi.
    Norėjau pagalbos dėl batų. Batus nusprendžiau pirkti Asics GEL-NIMBUS 15, tik va dabar su didžiu nenusprendžiu, kokio imti. Mano pėdos ilgis kaip ir 27cm yra, tai užmetus dar viena centimetrą, gaunasi 28cm ir kaip 44 EU dydis gaunasi. Bet šiaip dauguma batu nešioju 45 dydžio. Tai dabar nenusprendžiu ar imti 45 ar gal net 46, nes labai jau nesinorėtu per mažų pasiimti. Tai va norėjau paklausti ar bėgimui gal geriau truputi laisvesni batai yra? Tiesa pas mane dar keltis yra kiek didoka.
    Lentelės pagal kurias žiūrėjau dydžius:
    http://judeklaisvai.lt/index.php?route=information/information&information_id=7
    Tiesa galvoju pirkti batus iš http://www.21run.com/. Gal kas esat su jais jau susidūrę?
    Na ir ant galo norėčiau sužinoti kokias gertuves naudojat bėgiodami? Kokios yra patogiausios. Nes be vandens nubėgus bent kokiu 5km, jau nieko dažnai nesinori.:D

    • Gedas sakė:

      Mano įprasti (street) batai – 44, bet Nimbus 14 uždėjus 44 – spaudžia koją ir pirštas mėgina prasibraut:), tai pirkau 45 – kaip tik. Manau Asics reikia +1 prie dydžio. Geriau į didesnę pusę nei į mažesnę.

  20. Ramas sakė:

    Sveiki,
    dėkoju už įrašus ir patarimus.
    Esu dar visai „žalias“, todėl teiraujuosiu, kol dar ne per vėlu pakeisti įpročius. Bėgioju tik lauko ir miško takais, naudoju „Adidas Kanadia“ (pirkau prieš pusantrų metų, bet tik dabar išsijudinau reguliariau bėgioti). Draugai (kaip dabar suprantu – nepernelyg ką išmanantys, palyginti su tuo, ką čia skaitau) apriori mane įtikinėjo, kad bėgiojimas asfaltu – sąnarių gadinimas ir pan. Bėgioju tik kelias savaites, bet užsikabliavau jau stipriai. Jau ir apie maratoną po kokių metų drįsčiau pasvajot, o man jau 49 m. Tai ar daug aš prarandu, pasirinkęs tik mišką, ir ar teisingai kol kas pasirinkta avalynė? Dar prieš mėnesį rūkiau ir uždusdavau, jei reikėdavo pabėgti iki autobuso stotelės keliasdešimt metrų. Šiuo metu stengiuos bėgioti 3 k. per savaitę po 45 min. nesustodamas. Kiek per tą laiką nubėgu, dar nemėginau skaičiuoti, rytoj pirmąkart pasinaudosiu „endomondo“ programėle – bus aiškiau. Atsiprašau už kiek padriką informaciją ir klausimus – bet kad viskas man kol kas labai nauja:)

    • Mykolas sakė:

      Ramai, Kanadia – puikūs „trailo“ batai. Išties, bėgioti miške ir minkščiau, ir dažnai – smagiau, tačiau yra ir savų problemų – tarkime, asfaltu bėgti galima greičiau.
      Bėgimas minkštesniais takeliais (kaip ir minkštesni batai) labai svarbus pradedant bėgioti – kai dar nėra susiformavę visi raumenys. Kuo daugiau bėgioji – tuo mažiau skirtumo kokiais takeliais bėgti.
      Po pusantrų dėvėjimo metų gali būti verta nusipirkti ir naujus batus – net geriausi bėgimo batai dėvisi nuo kilometražo.
      O 49 – puikus amžius. Mūsų treneriui – 70, o jį aplenkiau tik pernai :) Tiesa, reikia didinti atstumus po truputį. Užsibrėžus tikslą nubėgti maratoną labai rekomenduočiau susirasti kokią nors tinkamą programą (tarkime Helo Hegdono) ir treniruotis pagal ją. O šiais metais rekomenduočiau pamėginti sudalyvauti Vilniaus maratono pusmaratonyje – kaip tik dar liko pakankamai laiko pasirengti.

  21. Ar tiks sakė:

    Sveiki, visiskai nenusimanau apie begimo batus todel noriu pasiteirauti. Radau tokiu batus. Istikro ju uzsimaniau todel, kad jie man pasirode grazus. Taciau juk begiojant i batus niek neziuri :D jau zadejau pirkti bet susilaikiau kadangi nenoriu kad pabegiojus skaudetu sanarius ir panasius dalykus kojose :D. Begioju kadangi dar tik mano pradzia tai 7 – 9 km. Kas 3 dienas per savaite. Tai ar tinktu tokie batai ? P.s. Begioju per asfalta, retkarciais per zvyra.

    Batai: https://www.winnersport.lt/pr/Begimo/Vyriski_begimo_bateliai_adidas_element_soul_m_/4146

    • Mykolas sakė:

      Sveikas, pradedantiesiems geriausia pirkti kuo minkštesnius batelius. Šitie batai yra biudžetinės klasės ir nelabai minkšti. GAL jie ir tiks. Gal ir ne.

  22. Patarimas dėl batų sakė:

    Sveiki, ką manote apie šiuos Asics – https://www.winnersport.lt/pr/Begimo/Vyriski_begimo_bateliai_Asics_Gel_Pulse_4_T240N/4569 ?

    Esu pradedantysis, bėgu asfaltu 4-5 kartus per savaitę apie 6-10km. Šių batų kaina pasirodė pakankamai gera lyginant su kitas Asics :)

    • Mykolas sakė:

      Geri ekonominės klasės batai. Tik neverta juos pirkti winnersporte – jie yra pasipūtę brangininkai. Wiggle.co.uk – jūsų paslaugoms. Dar pažiūrėk į gali aplankyti Maratono arba Sportspoint parduotuves – ten kainos truputį geresnės.

      • Patarimas dėl batų sakė:

        O ką galėtumėt dar parekomenduoti iki 80Eu kažką pradedantiesiems? Galbūt pirmiems metams nebūtinai Asics reikia? Beje, truputį turi su nugara problemų, tad pirmenybę teikiu itin minkštiem ir sumažinantys apkrovą stuburui

        • ignux sakė:

          Pradedančiajam tikrai nebūtini Asicsai. Pirma pasitikrink ar tikrai begimas tampa kasdienybės dalimi, ir tik tada jau rimtai investuok. Tikrai nepirk asicsų jei isbegi kartą per savaitgali. Bet kuriuo atveju taupyti labai (batai už 100-200 lt.) irgi neverta manau už 240-300 lt. galima įsigyti neblogą pvz. adidas variantą, nebijok užeiti i firmines parduotuves (bent jau Vilniuje) ten irgi pasitaiko neblogu kartai ispardavimu ir praetu metu kolekcijos batus gali isigyti uz gera kaina. Taip pat rekomenduočiau vis dėlto pirmą kartą avalynę pirkti matuojantis, kad matytum ar „limpa prie kojos“ pvz. mano kasdienių batu dydis 42 taciau bėgimo bateliai pasimatavus patogesni pasirode 42.5 dydzio, mažiau spaudė pėdos šonus, liko truputi vietos priekyje. Nepirk jokiu budu kietu padu žiurek kad amortizacija butu gera ypač jei turi svorio. Į protektorių atkreipk dėmesi pradedantieji turi viena porą ir asfaltui ir miškui, vasarai ir rudeniui ziurek kad protektorius nebūtų visai „lygus“, kad spalį nepačiuožtum lapais. Be abejo, kaip rašo blogo autoriai batai labai svarbu, pats nukentėjau labai bėgiodamas su netinkama avalyne. Kita vertus, nesirink jos kaip lietuvis renkasi padevėtą mašiną:)

  23. Ingrida sakė:

    Sveiki,
    labai užsidegiau ir aš. Šiuo metu dairausi bėgimo batelių, kad nenupūsčiau viso ūpo su prastais. Kadangi e-shopuose prasidėjo išpardavimai mąstau siųstis tarp Kayano19, Nimbus14 ir Gel-Excell 2. Jei atsižvelgti į runningshoesguru.com tai pagal įvertinimus pirmoje vietoje butu excel, tada nimbus14 ir kayano19. Ką manote Jūs? Su katrais pradėti? Kaina, kad ir kayano nekąstų. Lakstyčiau daugiau kieta danga, stadionas ir takučiai. Šiuos begimo batelius norėčiau pritaikyti ir sporto salėje. Beje ar siūlytumėt begimo batelius pirkti kiek laisvesnius? Size chart man siūlomas dydis pagal pėdą (mano26,3cm) yra 42(26,5cm), pati nešioju 39, mąstau gal jie vis tiek kiek vėliau kaip ir visi batai prisitaiko, prasitempia ir užtektų 41,5 ar vis tik imti 42, vėliau nešlepsėsiu?

    *Jetau kiek minčių kratinių, bet jau pasimečiau nuo noro gauti patčius-pačiausius. :))

    • Mykolas sakė:

      Ingrida, Asics Gel Kayano ir Gel Nimbus iš esmės yra dvi to paties bato versijos – tik pirmoji skirta pilnapadžiams, antroji – normalios pėdos arba šiek tiek aukštos arkos savininkams. Išsitikr koją ir bus aišku, kuriuos pirkti – abu nuoširdžiai rekomenduoju. Excel yra toks savotiškas batas – pradžioje labai juo žavėjausi, dabar negaliu pakęsti: pirma, jis nėra patvarus, antra – kažkaip sunkiai bėgasi su juo, kai imi bėgti greičiau. Batus PRIVALOMAI reikia pirkti laisvesnius. Kitaip trins. Apie prasitampymą pamiršk.

      • Ingrida sakė:

        Ačiū, Mykolai! Galiausiai „dašilo“ kokių batų norėtųsi ir reiktų! Nekantriai laukiu savo Nimbus15 iš http://www.21run.com/ru_en/ tik reikalai su jų sandeliu gan keisti.. Buvau užtaikius gerą kainą Nimbus14 deja susisiekę pranešė, jog jų nebeturi. Suprask, pardavė du kart.. Išsirinkus kitus niekaip nesigavo „iškalėdauti“ papildomos nuolaidos, tad dengiant skirtumą dėl 4eur turėjau sumokėti dar ir tarptautinį pavedimą 30lt… Siunta vis dar neišsiųsta nors jau 3sav stuksi… Some problems with stock.. Tai trepsiu su nekantrumu ir karts nuo karto užmėtau mail’ais tai kada? kada???

        • Mykolas sakė:

          Iš šitų nepirkome. Su wiggle problemų kol kas nebuvo.

          • Ingrida sakė:

            Šiandien gavau batus! Ant kojos – fantastika! Visi nesmagumai su puslapiu nublanko :) kai parašė, jog išsiuntė gavau per 2dienas! Et, tikiuosi, kad nesusipratimai buvo tik atsitiktinumas. Bėgu išbandyti!

  24. Martynas sakė:

    Sveiki, ar Kinvara 3 batai tiktu pradedanciajam ar reiktu kazkokiu minkstesniu ieskotis? Begioju apie 2 menesius asfaltu su puma faas 500 batais ne daugiau negu 30 km per savaite. Po ilgesnio begimo blauzdu raumenys buna labai isitempe ir tam itakos itariu, jog turi ir ne patys geriausi batai :)?

    • Mykolas sakė:

      Nu Kinvara yra gana ekstremalus batas. Štai kolega neseniai savuosius išmetė po mėnesio – pradėjo tempti achilą. Man, pavyzdžiui jie tinka tiesiog puikiai. Pradžiai tikrai nerekomenduočiau, rinkčiausi kažką minkšto – ant liežuvio tie patys Asics Gel Nimbus, Saucony Triumph.

  25. Šarūnas sakė:

    Sveiki, bandau rasti sau naujus bėgimo batus. Bėgu 50/50 asfaltu ir miško keliukais. Ar tinkami būtu šie batai: http://www.montismagia.lt/sport/product/1556/

    • Mykolas sakė:

      Sveikas, su La Sportiva nebėgiojau, recenzijų apie juos yra nedaug ir apskritai nieko apie juos nežinau. Kaip suprantu, tai labiau treilo batų gamintojai – asfaltui jie gali tikti šiek tiek mažiau. Šiaip geriausias batų recenzijų tinklapis yra runningshoesguru.com. Renkantis batus rekomenduoju ten pasiskaityt.

  26. Del Winner Sports Asics sakė:

    Heh, rasau, kaip vienas is Winner Sport konsultantu kurie dabar dirba parduotuveje ir uzsiima su Asics :) tai del kainu noreciau pasakyti tai, kad didelias kainas lemia, tai jog Lietuviai nera tiesioginiai batu tiekejai ir didelia kainos dali pasiema imone AB „Petrol“ tai yra lenkai :) del aptarnavimo musu skyriuje, tai kaip ir visur yra nauji darbuotojai, yra vangus darbuotojai kurie nenori tobuleti, asmeniskai as apie Asics zinau turbut daugiau nei daugelis is jusu, pats uzsakineju batus naujoms kolekcijomis, bendrauju su tiekeju :) gaunu labai daug pagyru del gero konsultavimo ir patariu zmonems kurie perka batelius pas mus, tiesiog paklausti konsultanto ar gerai nusimano apie batelius ir ar galetu pakviesti tikrai gerai nusimananti kolega, pliusas, kad keli is musu konsultantu t.y du (as ir dar vienas vaikinukas) dirbantys abu 0.5 etato uzsakineja batelius nuo vaikisku iki, bet kokio dydzio, daugelio modeliu pagal uzsakyma, jei zmogus nori tam tikro dydzio, spalvos…jei dydis netinka, batelio pirkti nebutina :) Asics pardavimai labai populiareja ir dziugu, jog zmones renkasi kokybe jei turi tam galimybe lesu atzvilgiu, valio uz begykus :)

  27. Rūta sakė:

    Bėgioju kol kas po 10-12 km, atstumus didinu, kartais dalyvauju varžybose. Šiuo metu bėgu su šiais …, man jie patogūs po prieš tai turėtų „belekokių“. Ieškau šaltam sezonui, nes dabartinius košia vėjas kiaurai. Bėgioju netoli metų, daugiausia asfaltu, retkarčiais prasuku žvyrkeliu ar pramintu miško taku. Ką patarsit? Geriau rinktis iš Lt esančių pigesnių variantų ar siųstis (baisu su dydžiais prašauti)? Būtų gerai sutilpti į kokius 300, max 350 lt :) Plokščiapėdystės neturiu.

    • Mykolas sakė:

      Rūta, perkant batus ir neturint daug patirties geriausia vis tik pradžiai pataikyti į gerą parduotuvę, kur išmatuotų pėdą ir daug patartų. Wiggle.co.uk su dydžiais gal ir neprašausit (yra daug visokių dydžių lentelių), bet turėjus tik vienus bėgimo batus bus labai sunku išsirinkti vien pagal aprašymą ir recenzijas. Lietuvoje padėtis su parduotuvėmis prastoka – turbūt geriausia pamėginti Ateities gatvėje įsikūrusį „Maratoną“, kurie turi pėdų tyrimo įrangą, bet ganma ribotą (kaip ir visi jų konkurentai) batų pasirinkimą, kuris dar be kita ko yra ir labai brangus. Jei spręsti problemą iš esmės – geriausia būtų patekti į kokio Europos didmiesčio bėgimo shopą, išsimatuoti keliolika batų ir apsispręsti kas tinka. Tada jau galima ir per internetą pirkti.

  28. Klausimas sakė:

    Sveiki,
    smagus blogas, pagarba autoriams.
    Bėgioju nuo gegužės, nedaug nedaug – 3 – 4 kartai per savaitę. Pradėjau nuo 5 – 8 km, dabar esų 7 – 12 kilometre ir ilgai ten užsibūti neketinu. Gyvenu tokioj vietoj, kad bėgioti tenka visokiausiais keliais – daugiau ar mažiau akmenuotais žvyrkeliais, lauko keliukais, miško takais, asfaltu.
    Šiuo metu turiu Merrel mixmaster’ius, ir kurį laiką buvau jais visai patenkinta. Nesmagumas prasidėjo tada, kai pradėjau daugiau bėgioti asfaltu (nemėgstu bėgti ratais, o ilginant atstumus jis pasidarė neišvengiamas) – toks jausmas, kad kojos blogai kilojasi. Šitą dar išgyvenčiau, bet, kad jau pradėjo mausti kelius po ilgesnių prasibėgimų asfaltu, tai jau nervina. Vat ir nusprendžiau pasidovanot sau gimtadienio proga batus. Kaip suprantu pradedantiesiems tinkamas variantas Asics Nimbus. Tik nesu tikra ar jie tikrai man tiks, mat žvyrkeliai mano atveju neišvengiami ir apie pusę kelio vistiek sudaro.

  29. Patarimas dėl batų sakė:

    Sveiki,
    Noriu pasiklaust dėl batų treniruotėms ir jei bėgčiau tik apšilimui trumpas distancijas ir kietu pagrindu asfalt…Pvz.:
    http://www.wiggle.co.uk/new-balance-minimus-10v2-trail-shoes/.Taip pat noriu paklaust kuo jie skiriasi nuo specialiai bėgimui. Kaip reiktu geriausiai prižiurėti, kad ilgiau tarnautu, ar skalbyklėje galima skalbti?

    • Mykolas sakė:

      Labas, skalbyklėje bėgimo batų geriau neskalbk. NM mininimus trail yra puikūs batai stiprinti pėdai, juos turiu, tačiau su jais GRIEŽTAI patariu bėgioti tik neasfaltuotais takeliais ir ne kas dieną. Lengvom treniruotėms reikėtų paieškoti pigesnių brangių batų versijų – tarkim Asics Gel 3000 serija arba Saucony Mirage.

  30. Nimbus 15 sakė:

    Pirkau Asics Gel Nimbus 15, iš JAV. Prasibėgau 10 km, visiškai netinka – pėda nutirpsta, atjungia pusę kojos. Kadangi tai atsitinka tik vienai kojai, tai manau, kad priežastis yra senos traumos. Su Skechers ir Adidas to nebūdavo. Gal kas nori pirkti mano (beveik) naujus batus? Vyriški, Dydis 11.5 US, 46 EUR, plotis D (normalus), spalva Lightning/Blue Steel/Lime. Kaina 450 lt. Tel. 861837331, Vilnius. Atsiprašau už reklamą, bet tai tiesiog iliustracija to, kad tinkamus batus ne taip lengva rasti…

  31. naujokas sakė:

    gal galit patarti,kaip pradedanciam tiktu Adidas supernova glide 5 atr. aciu

  32. Ieva sakė:

    Sveiki, kokia jusu nuomone apie Nike air Pegasus 29. Mastau apie juos arba asics nimbus 14, bet isgirdus, kad daug kam jie netinka susimasciau, kad gal neverta siustis uz tokia kaina. Pati megioju nedaug, distancija netolima. Begiojau su Reebok Runtone, bet nuo ju ziauriai skauda koja, matyt ne kokie jie

    • Mykolas sakė:

      Su Pegasais nebėgiojau, negaliu pasakyti. Runtone, tikrai ne kažin kas. Asics Nimbus paprastai tinka visiems, kurių koja nėra pilnapadė – pilnapadžiams derėtų rinktis Asics Gel Kayano. Iš pigesnių minkštų batų – rekomenduočiau Saucony Triumph, jų turėjo Lietuvoje http://www.tengris.lt.

  33. ignux sakė:

    Perkant bėgimo batelius „aklai“ (prieš tai nepasimatavus modelio lietuvoje) pvz. iš wiggle turėkite omeny, kad skirtingų gamintojų modelių dydžiai de facto gali nesutapti pvz. jeigu jūs bėgiojate su mizuno 42,5 pirkdami iš wiggle sakykim adidas canadia trail tokio pat dydžio (42.5) galite gavę siuntinį skaudžiai nusivilti, nes koja i pastarojo modelio batą vos tilps nors batų dydžiai identiški, tačiau adidas pagaminti siaurai pėdai, tad šiuo atveju užsakyti reikėjo 43 adidas dydį. Būtinai reikia matuotis.

  34. Naujokas sakė:

    O kaip tinkamai pasirinkti batelius bėgimui jei esi plokščiapadis? Pvz. as žaidžiu futbolą su bateliais ir į juos įdedu ortopedinius padukus (originalų paduką išimu). Kaip reikia daryt su bateliai bėgimui? Ar dėti ortopedinius padukus į juos ar pirkti tiesiog pirkti batelius skirtus plokščiapadžiams (Gel – Kayano)? Iar apskritai originalus padukai išsiima iš batelių?

    Ačiū už patarimus.

  35. Bateliai pkokščiadadžiams sakė:

    Kokie bateliai tinka plokščiapadžiams? Ar reikia i juos dėti specialius ortopedinius padukus?
    Ačiū

  36. jowjow sakė:

    O siaurai pėdai ką rekomenduotumėt?

  37. Gedas sakė:

    Man toks įspūdis susidarė, kad gamintojai skirtingai dėlioja dydžius. Kad ir mano yra (Nimbus 14)28,5cm/US 11/Euro 45. Keletas google’o ir pamatai, kad nelabai „kieta“ čia priklausomybė tarp šitų trijų dydžių…
    Dar tokį klausimą turiu, ar yra prasmė bėgioti keičiant batų poras? Turiu galvoje, tarkim turi Nimbus 14 ir dar kokius įsigyji pvz Brooks Glycerin ir juos kaitalioji kiekvieną bėgimą. Tokiu būdu lyg ir sveikiau, nes skirtingai apkraunamas pėdos skliautas. Tokią info gavau iš vieno mediko Lietuvos ir vieno youtube vaizdelio:)
    Kadangi skaičiuoja bent jau Asics, kad batai reikia keist po 1000km, tai vis tiek nusimato kitų pirkimas (kad ir bėgant nedaug, po 20-30km per sav.)
    Beje, S-Sportas Vilniuje tikrai gerai dirba, turi ir galimybes patikrint bėgimą (filmuoja judesį), pėdos skliautą ir parenka pagal tai variantus. Kainos geros. Konsultantai bent jau trys su kuriais bendravau tikrai nėra „žali“, įsiklauso ir pataria.

  38. ghoul sakė:

    Aptikau internete tokį straipsnį, išvardijantį, kokius batus 2013-ųjų Niujorko maratone avėjo pirmieji 100 bėgikų, ir, panašu, kad teiginys, jog tarp stajerių „Nike“ nepopuliarūs, nėra visiškai teisingas – populiariausieji gamintojai buvo „adidas“ ir „Nike“.

    http://sneakerreport.com/news/first-100-shoes-cross-nyc-marathon-finish-line/

    • Mindaugas sakė:

      Nusipirkau vakar Nike Pegasus 30, neutraliai pėdai, 100+kg svorio kategorijai.
      Pagrindinis kriterijus renkanti buvo minkštumas, kadangi bėgiojant su tešmeniu nesinori susižaloti šarnyrų savo:) Rinkausi tarp ASICSu nimble, adidu adistar ride ir šitų. Deja, pasimatuoti teko tik pegasus, o pasirinkimą lėmė kaina, nes buvo neįtikėtinai maža (224lt, 50% sale). Įspūdis kuo geriausias, patogus, amortizuoja, po 6km pirmo išbėgimo visiškai kitoks pojūtis nei su treniruočių bateliais ant bėgimo takelio. Rekomenduoju.
      http://www.runningshoesguru.com/2013/06/nike-air-pegasus-30-review/

  39. Nike sakė:

    Sveiki, noreciau paklausti ka manot apie Nike batus? Na pavyzdziui Lunarglide ar Free Run ar Pegasus? Kurie is ju butu geriausi pradedanciajam? Nes kiek pazystamu turiu tai vis geresni atsiliepimai apie Nike produkcija. Ar tai tiesa?

  40. kokie bateliai sakė:

    laba, kokius asics batelius pasiulytumet 100kg svoriui, begioju misriai, bet daugiausia misko keliukais.

  41. Julija sakė:

    Sveiki,
    nuostabus blogas :) Ačiū :)

    Norėtusi nuomonės apie šiuos batus: http://www.sportsshoes.com/product/asi2828/asics-gel~enduro-9-women%27s-trail-running-shoes/
    Ar verti dėmesio distancijoms iki 10 km kelis kartus per savaitę?

    Iš anksto dėkoju.

  42. Gita sakė:

    Sveiki. Norėčiau įsigyti Asics bėgimo batelius. Gal galėtumėt parekomenduoti keletą modelių? Nes pačiai trūksta kompetencijos juos renkantis :)
    Nesu plokščiapadė. Bėgiosiu ASFALTU, geresnės alternatyvos neturiu. Todėl privalumas – labai gera amortizacija. Bėgioju 4-5 dienas per sav. po 40 min. lengvu tempu.
    Ačiū už pagalbą!

  43. asics nimbus sakė:

    Sveiki, amazone radau asics nimbus 14 nekainuojancius net 200lt, ar bus geri? Galbut tai kazkokie fake?http://www.amazon.com/ASICS-GEL-Nimbus-Running-Bright-Black/dp/B0087JJZIY/ref=sr_1_1?s=shoes&ie=UTF8&qid=1392925289&sr=1-1&keywords=asics+gel+nimbus

  44. Pablo sakė:

    Ar teisingai suprantu, kad su mano 92 kg Nimbus 14 (ir 15) man nelabai tinka dél silpnokos amortizacijos? Kokius Asics’us patartuméte? pradedančiajam, iki 5 km, kieta danga.

Komentavimo galimybė išjungta.