Derlius: kur bėgti 2013?

Neregėtos bėgikų minios Danske banko Vilniaus maratone, papildomas tūkstantis užsiregistravusių bėgikų paskutinę Vilniaus Kalėdinio bėgimo dieną, atkreiptas didžiųjų rėmėjų dėmesys – atrodo, kad mėgėjų bėgimas pagaliau tampa nebe taukuotų ekstremalų pramoga, bet save ir savo kūną gerbiančių žmonių užsiėmimu. Renginių taip pat daugėja – susijungus Nike Aš Bėgu ir Vilniaus pusmaratoniui atsirado naujas superrenginys Vilniuje, o Kaunas ir Trakai sulaukė savų pusmaratonių. Tokioje gausoje nesunku pasimesti, todėl pamėginau trumpai aprašyti pagrindinius Lietuvos bėgimus.  Visus iškart įspėju – apibūdinimai visiškai asmeniški, atspindi mano ir tik mano paties nuomonę. Jei nepatinka – parašykite savo aprašymą. Jei kažko neįtraukiau – arba pamiršau, arba nežinojau, arba nenorėjau blogai rašyti.  Apie tai, kaip susidaryti savo asmeninį metų varžybų planą parašysime kada nors atskirai.

Po kai kurių bėgimų galima išvysti ir tikrų muzikos žvaigždžių

 

Aš pats vis dar medžioju asmeninius maratono rekordus, todėl mėginsiu bėgimus Lietuvoje derinti prie pasirengimų Bostono ir Frankfurto maratonams grafiko. Į jį tikrai pateks daug Lietuvos bėgimo taurės renginių (ypač Jonava, kurioje pasitikrinsiu savo pasirengimą Bostonui), trumpos distancijos Trakų ir Vilniaus pusmaratoniuose ir pusmaratonis per pagrindinį metų renginį – Danske banko Vilniaus maratoną. Metus tradiciškai planuoju užbaigti Vilniaus Kalėdiniame bėgime.

Lietuvos bėgimo taurės renginiai

Visus metus Lietuvos provincijoje vykstantys Lietuvos bėgimo taurės renginiai yra visiškai skirtingi, tačiau juos vienija vietos bėgimo mėgėjų entuziazmas. Kiekvienas bėgimas turi savo išskirtinumą – štai Rumšiškėse nubėgęs gausi lašinių, Jonavoje Kovo 11 proga išklausysi ūsuotų vyrukų iš grupės „16 hz“ atliekamos dainos „Tėvyne tu mano tėvyne“, o Kėdainiuose, gerdamas karštą arbatą apžiūrėsi vietos sporto mokyklą arba nemokamai pūkštelėsi į specialiai bėgikams rezervuotą baseiną. Taurės renginiuose trasoje susitiksi su Lietuvos bėgimo mėgėjų legendomis – Vidu Totilu, Almiru Kavaliausku ar Sada Bukšniene – bei nustebsi, kaip greitai tave lenkia vietinės sporto mokyklos auklėtinis (prabėgęs trasą normatyvui jis gaus dešimtuką). Bėgimo čipus, nubėgus pasirinktą atstumą, čia dažnai tenka gražinti, o numeriai pasitaiko ir medžiaginiai. Visi dešimt bėgimo taurės renginių skiriasi organizacijos lygiu, trasomis, tačiau bėgimo taurės organizatoriai padarė puikų darbą šiuos bėgimus susertifikuodami ir sukurdami bendrą rezultatų skaičiavimo sistemą – kiekvienas bėgikas įrašomas į duomenų bazę, jo rezultatai sumuojami, o paskutiniame metų bėgime paskelbiami nugalėtojai.

Bėk jei: nori patirti organizatorių nesugadintą bėgimo malonumą, Lietuvos provincijos egzotiką ir susipažinti su nuoširdžia tikrų Lietuvos bėgimo mylėtojų subkultūra, o po bėgimo išgerti karštos arbatos (ar net kažko stipresnio) po bėgimo. Bėgimo taurės renginiai labai tinka norint išbandyti save prieš rimtesnes varžybas.

Kauno pusmaratonis

Balandžio 21 d.

Kauno pusmaratonis yra pirmas rimtas bėgimo renginys laikinojoje sostinėje – o taip pat ir pirmas rimtas renginys 2013 metais. Apšilę su „Bėk už Kauną su Fazer“ VŠĮ „Tarptautinis maratonas“ planuoja, kad pusmaratonis susidės iš keturių palyginti lygių ratų po Ąžuolyną ir Žaliakalnį. Startas, kaip ir kai kuriuose prestižiniuose bėgimuose bus duotas stadione. Kadangi tai bus inauguracinis bėgimas, sunku pasakyti, kokius ir kiek dalyvius pritrauks šis bėgimas, bet dalyvavę Bėk už Kauną prisimena, kad šalies sporto sostinėje entuziastingų bėgikų netrūko, o atmosfera buvo puiki.

Bėk jei: nori pasitikrinti jėgas prieš pavasario maratoną, esi laikinosios sostinės patriotas, nori pasigirti dalyvavęs pirmajame renginyje, ieškai lygios trasos asmeniniam rekordui.

General Financing Trakų pusmaratonis

Gegužės 12 d.

Dar vienas debiutuojantis bėgimo renginys – kitame gražiame Lietuvos kampelyje. Iki šiol Trakuose miesto šventės proga buvo bėgama aplink Totoriškių ežerą, dabar šio renginio tarp bėgimo taurės renginių nebeliko užtat atsirado General Financing pusmaratonis. Trakuose vasarą gražu, viduramžiškas miestelis taip ir šaukiasi bėgančių riterių ir neabejoju, kad pusmaratonis turėtų sulaukti daug – o tiksliau apibūdinti renginį ir pasirinktą trasą bus galima jau po šių metų.

Bėk jei: patinka Trakai, nori sudalyvauti pirmajame bėgime.

Vilniaus pusmaratonis / Nike Aš Bėgu

Gegužės 26 d.

Kai bėgimo renginiai dygsta vienas po kito, praėjusiais metais Vilniaus Vingio parke atsiradę Vilniaus pusmaratonis ir Nike Aš Bėgu jau atrodo kaip senbuviai. Pirmasis praėjusiais metais užpildė pavasario renginių nišą, o demokratiškas antrasis – tapo pirmuoju bėgimo renginiu gausybei rečiau bėgiojančių vilniečių (galbūt trasą pabaigė ne visi, tačiau specialių renginio marškinėlių gausa Vingio parko rodo, kad idėja pavyko). Šiemet abu bėgimai susiliejo ir rimtai pretenduoja tapti antru masiškiausiu bėgimu po Vilniaus maratono. Organizatoriai žada, kad bėgikai šįsyk iš Vingio parko turėtų ištrūkti ir į Vilniaus centrą tačiau trasa turėtų išlikti lygi.

Bėk jei: nori pasitreniruoti prieš Vilniaus maratoną, gauti proginius Nike marškinėlius, pasiekti asmeninį rekordą.

Druskininkų Puma ekomaratonas

Birželio 8 d.

Praėjusiais metais kai kas skundėsi, jog paskutinė Danske Vilniaus maratono trasa buvo su charakteriu. Tiems siūlyčiau prabėgti tikrai charakteringą trasą – Druskininkų Puma pusmaratonį, prie kurio šiais metais bėgimų organizatorius „Sporto renginiai“ pridėjo dar daugiau neasfaltuotų takelių ir prailgino iki viso ekomaratono. Regis, nesibaigiantys kalniukai bėgant neasfaltuotais takeliais Dzūkijos miške karštą (arba lietingą) birželio sekmadienį turėtų rimtai išbandyti net ir paties geriausiai pasirengusio bėgiko ambicijas. Druskininkai – vienintelis pavasario maratonas Lietuvoje (ir pirmoji 42.2 kilometrų alternatyva Danske Vilniaus maratonui) ir vien tai turėtų sutraukti ne vien žaliuosius bei vegetarus, bet ir įprastinius bėgimo mėgėjus, kuriems nerūpi asmeninis rekordas.

Bėk jei: mėgsti siauras, kalvotas, neasfaltuotas ir sunkias treilines trasas, mėgsti kelti sau vis sunkesnes užduotis, svajoji apie Druskininkų SPA ar vandens parką po finišo, tau nesvarbu asmeninis rekordas.

Danske banko Vilniaus maratonas

Rugsėjo 15 d.

Pirmasis Vilniaus maratonas su Maxima ženklu buvo taip stipriai reklamuojamas, kad jį įsiminė net tuo metu labiau alaus ir cigarečių santykiu kur kas labiau negu splitais tarp kilometrų susirūpinę ponaičiai (tarkime, aš). Tačiau bėgikų nebuvo daug. Pakalbintas vienas iš tuometinio maratono organizatorių man guodėsi , kad nesvarbu kiek reklamos ir viešumo renginys gavo, maratonininkų nedaugėjo, o dauguma dalyvių buvo tie patys bėgimo taurėse užsigrūdinę tradiciniai bėgikai. Pasipiktinę tuščiomis gatvėmis savivaldybės valdininkai kitais metais atsisakė uždaryti pagrindines gatves ir svarbiausias Lietuvos maratonas buvo ilgam iš miesto centro ištremtas į Neries pakrantes.

Kaip viskas pasikeitė. Praėjusiais metais pagaliau į Danske banko Vilniaus maratonas nespėjo rinkti registracijų, gausiai Vilniaus senamiestyje susirinkę stebėjo ir palaikė bėgikus bei pirmąkart sužibo viltis, kad daugiau nei 15000 Rygos ir Talino maratono dalyvių yra pasiekiama užduotis ir Lietuvos sostinei. Šiemet maratone turėtume sulaukti ir daugiau dalyvių, ir daugiau žiūrovų, o rekordus turėtų mušti ir gausiau nei paprastai dalyvausiantys svečiai.  Žodžiu, pagrindinė šventė ir tiek – laukiame, kol dalyvių susikaups tiek, kad, kaip Rygoje ir Taline, bus galima uždaryti visą miestą ir bėgti nebe keturis, bet du ratus.

Bėk jei: mėgsti didelius ir gerai organizuotus bėgimus, žiūrovų palaikymą, bėgti miesto centre, prasibėgti kartu su dauguma Lietuvos bėgikų.

Nidos pusmaratonis

Rugsėjo 20

Kiniečiai rengia maratoną ant Didžiosios Kinų sienos, amerikiečiai – Nevados dykumoje ir kanjonuose, o Lietuvoje pati įspūdingiausia vieta, žinoma – Nida, kur jau kelerius metu vyksta tradicinis ir pastaraisiais metais išpopuliarėjęs Nidos pusmaratonis. Prisipažinsiu – niekada ten nebėgau, mat varžybos ten vyksta arba tiesiog prieš pagrindinį metų maratoną (kai norisi prabėgti išties labai greitai, kad pajusti maratono tempą) arba po jo (neminint dar ir tą patį savaitgalį vykstančios Lūžio taško konferencijos, kuri tikrai neprideda sveikatos). Dalyviai sako, kad trasa yra nepaprastai graži, sutraukia poilsiavimo sezoną uždarančius sportininkus bei savo Vilniaus maratono rezultatu nepatenkintus bėgikus. Kaip ir visi praėjusio sezono renginiai pernai Nida sulaukė bėgikų anšlago. Asmeniniam rekordui gal ir netiks, bet prisiminti bus ką.

Bėk jei: mėgsti ir kopas, gražius vaizdus, nebėgai pilno Vilniaus maratono (arba ten lengvai apšilai).

Bėk už Kauną su Gardėsiu

Spalio 6 d.

Pasirodo, kad atsigavusi Laisvės alėja puikiai sutverta ne tik restoranams bei pasivaikščiojimams, bet ir bėgikams. Nors daug nesitikėjau, bet praėjusių metų bėgimas Kauno širdyje mane nupirko puikia miesto centro atmosfera ir vaišingais Fazerio duonos pasiūlymais. Jei Nike Aš Bėgu tapo pirmuoju varžybose nedalyvavusio vilniečio startu, Bėk už Kauną panašiai išjudino kauniečius. Puikus būdas pabaigti žiemos bėgimus.

Bėk jei: patinka bėgti miesto centre, nori varžybomis pabaigti vasaros sezoną.

Vilniaus Kalėdinis Bėgimas

Gruodžio 29 d.

Šaltis ir pilnas pilvas pokalėdinis pilvas priverčia stverti bėgimo timpas, maukšlintis raudoną Kalėdų senio kepuraitę ir pasileisti žemyn Olimpiečių gatve. Seniausias Lietuvoje organizuojamas bėgimas praėjusiais metais sulaukė tokio neregėto anšlago (nors dalyvių rekordas, pasak bėgimo senbuvių, buvo pasiektas dar 1988 metais), kad trūkstamus medalius finišavusiems vėliau teko atsiųsti paštu. Iš praėjusiųjų metų pasimokę organizatoriai žada geresnę trasą, daugiau registratorių, šiltesnio maisto ir įvairesnę pramoginę programą. Mes gi rengiamės kaukes ir kantriai laukiame.

Bėk jei: nori pajudėti tarpušvenčiu ir sveikai užbaigti metus, jauti pareigą pademonstruoti tą nenaudojamą raudoną kepuraitę.

P.S. Keli tradiciniai renginiai nepatenka į Lietuvos bėgimo taurės sistemą, tačiau yra į ją panašūs savo entuziazmu ir autentiškumu. Atkreipkite dėmesį į Sausio 13 bėgimą, Medininkų estafetę, Aplink Žaliuosius ežerus, bėgimą su Živile Balčiūnaite, Kauno Kalėdinį bėgimą ir daugelį kitų, kuriuos galima rasti čia.

P.S.S. Kažką viena ausimi girdėjome apie organizuojamus Kauno maratoną ir Moterų bėgimą Vilniuje. Tai tik viena ausim.

P.S.S. Nors iki Iron Man rungties Lietuva dar nepriaugo, vasarą plaukti ir dviračius mėgstantys bėgikai galės varžytis net dvejuose triatlonuose – tradiciniame Kupiskio bei naujame Trakų. Apie šią sporto šaką ir bėgikų santykį su ja dar parašysime (aš ir piktasis bėgikas Martynas turime apie tai kardinaliai skirtingas nuomones).

Įrašas paskelbtas temoje Pranešimai iš varžybų. Išsisaugokite pastovią nuorodą.

17 komentarų

  1. KMK sakė:

    Pamiršot Kauno Maratoną Birželio 9 d.

    • Mykolas sakė:

      Tai kad apie ji nieko nezinom.

      • KMK sakė:

        http://www.facebook.com/?ref=logo#!/KaunoMaratonas

        Daugiau info laukite kitą savaitę.

        • Mykolas sakė:

          Ok, lauksim. Tik, kad su Druskininkais nesusitaret tai gaila…

          • KMK sakė:

            Deje Druskininkai niekur neskelbė, kad darys maratoną šią dieną (net ir dabar nėra jokios info LBMA kalendriuje). Kaip tik priešingai, buvo kalbos, kad Druskininkų bėgimo jau nebeliks, nes dėl nesutarimo su savivalybe dėl trasos šis bėgimas perkeltas į Trakus.
            Iš kitos pusės, tenka pastebėti, kad tarpusavyje derintis renginių datas LT nėra gero tono ženklas. Nors ir kaip bandėme dėliotis ar derint datas ir jas žymėti LBMA bei kituose kalendoriuose, bet jau 2 kart teko jas pakeist – nes kiti spėdavo jas suvalgyti. 3-čią kart jau nebesinorėjo. Taip mes darome tai lėčiau, nes darome pirmą kartą ir viskas mums yra nauja, bet stengiamės daryti teisingai ir nuoširdžiai (nelipdami kitiems ant galvų). Ko ir norėčiau painkėti kolegoms.

  2. Ramunas sakė:

    Mykolai – triatlonas vyksta Kupiškyje, o ne Anykščiuose :) Labai geras bėgimo varžybų aprašymas. Tiesa, Rumšiškėse lašinių negavau. Tik košės.

    • Mykolas sakė:

      Ramai, dekui, jau pataisiau – Anyksciuose nuotykiu reisas vyksta. Lasinius, sako, Rumaiskese is po skverno dalina :)

  3. Dainius sakė:

    Pataisymas: Druskininkai bėga šeštadienį tam, kad visą sekmadienį būtų galima ratais kvadratais po masažus ir baseinus bėgiot… :-)

    • Cure sakė:

      Bet tai daro labai teisingai, nes kas per bėgimai sekmadienį??? Tada gaunasi šeštadienis nei šioks nei toks, net alaus neparagausi, sekmadienį prabėgimas, o pirmadienį iškart į darbą. Jei sunkiai bėgai – nespėsi atsigauti.

      Jei šeštadienį – viskas liuks: prasibėgi, iškart alaus atsigeri, kitą dieną atsigauni, o pirmadienį jau žvalus esi.

  4. 23 sakė:

    Dar yra Klaipėdoje „Vilties bėgimas“. Ar 10km distancija per maža, kad ją mintėti?

    • Mykolas sakė:

      Rašiau, kad bėgimų yra ir daugiau, čia subjektyviai surinkau bėgimus. „Vilties“ tiesiog niekad nebėgau, neturiu nuomonės.

  5. Vytautas sakė:

    Klaipėdos EKOmaratoną pridėkite – puikus renginys, finansuojamas didžiuliu rengėjų entuziazmu. Vyksta balandžio pabaigoje ir lapkričio viduryje. Bėgama iki 10 ratų po 4,2 km, nuostabi vieta bėgti neapsisprendusiems, kokio ilgio distancijq rinktis – galima nuo 4,2 iki 42 km.

  6. Atgalinis pranešimas: Nors persiplėšk: Druskininkai ar Kaunas? | SALDI DRUSKA

    • Mykolas sakė:

      Nuosirdus linkejimai organizuojant rengini. Siaip jau Lietuvoje iki siol buvo trys organizacijos, kurios dare daugiau begimu – VSI „Tarptautinis maratonas“ (Vilnius, Nike run + pusmaratonis ir t.t.)

      O apie juokingesnius dalykus – saugus tie Kauno mero pinigai, galejo ir milijona pasiulyti… Noreciau pasiziureti, kaip kas nors Ceslovo Kundroto Lietuvos rekorda pamus…

  7. BMK sakė:

    Šitas straipsnis + LBMA kalendorius + https://sites.google.com/site/maratonastiming/renginiai/2013

    = Normalus 2013 metų bėgimo kalendorius)

    Kodėl niekas nesuveda viso kalendoriaus su visais metų bėgimias.?….)

  8. Denis sakė:

    O kada vyks Trakų triatlonas? Ir ar galima jame dalyvauti neprofams? Kur apie jį galima paskaityti?

Komentavimo galimybė išjungta.