Kauno Maratonas 2013

Maratono startas/finišas, mugė ir bendras šurmulys, vyko Nemuno saloje

Taigi, praėjusį sekmadienį, nurėžęs gerą gabalą dalyvių ir kiek apgadinęs balių diena anksčiau tokį patį renginį organizavusiems Druskininkams, įvyko pirmasis Kauno Maratonas.

Kadangi teko jame sudalyvauti (pusės maratono rungtyje), ilgai nepilstant kiauro į tuščią (ar atvirkščiai?), pasižiūrim, ar labai tas pirmas blynas prisvilęs.

Kas buvo gerai?

Vienareikšmiškai – oras. Birželio mėnesį, tobulesnio oro ilgam bėgimui negu buvo vakar sunku tikėtis. Ačiū organizatoriams, kad nepagailėjo laiko ir pastangų paruošiant apsiniaukusį, vėsų su minimalia gaivinančia, o ne varginančia dulksna orą.

Trasos išdėstymas visai neblogas, jei ne keli kliurkai, apie kuriuos vėliau.

Renginio organizavimui priekaištų neturiu. Viskas buvo padaryta, vietoje ir laiku.

Akropolio parkingas. Čia be jokios ironijos galiu pasakyti, kad Kaunas turi geriausią šalyje parkingą, kuris kaip tyčia buvo šalia starto. Win!

Kas čia dar? A – medaliai žiauriai gražūs.

Skoningi, solidžiai atrodantys medaliai

Kas buvo blogai / trasa?

Kaip sako amerikiečiai, here we go. Trasa buvo sudalinta į 10km ratus, kas iš principo yra OK. Pačios trasos išdėstymas buvo irgi neblogas, pakilimų nedaug ir jie minimalūs – iš esmės tai gana greita trasa.

Trasa buvo sudalyta į 10km ratus

Tačiau! Maršruto danga? Oh… My… God! (skaityti Chandlerio iš Friends balsu) Teko bėgti asfaltu, senamiesčio grindiniu, žvyru ir net… check this out… laiptais. Apvaliais akmenimis grįstas staigus nusileidimas su posūkiu ties bažnyčia prie Aleksoto tiltu ne tik kad nemalonus, bet ir pavojingas. Dar niekada nebuvo taip, kad per varžybas sulėtintum nuokalnėje – kaip ten niekas neužsimušė, neįsivaizduoju. O vat už atkarpą su nelygiomis grįstomis trinkelėmis Nemuno saloje, buvau pagatavas kam nors pergraužti gerklę. Rato pabaiga nelabai smagi – pakilimas su minėtu grindiniu, tada iškart posūkis per žvyrą. Fe.

Kauno Maratonas paruošė iš esmės lygią trasą. Bendras rato pakilimas - tik apie 35m.

Dar kiek keistai pasirodė Aleksoto tilto atkarpa. Kam ten reikėjo to apendikso ir bėgimo per tiltą – nelabai aišku. Kadangi pilnai uždaryti tilto niekas organizatoriams, turbūt, neleido, bėgikams buvo atitvertos ~1.5m juostos iš abiejų pusių, bet paliktas šaligatvio ruožas, į kurį, bėgdamas pirmą ratą, per žioplumą įvairavau ir aš. Klaida – šaligatvis siauras, su vingiais apie stulpus ir neišvengiamu bėgikų minios sulėtėjimu. Teko atlikti įspūdingą šokimo per skiramąją tvorelę manevrą. (taip mano galvoje to šuolio metu aš atrodžiau sau kaip Bruce Lee)

Vanduo. Bėgant tik pusę maratono man jo neprireikė. Tačiau, jei būtų buvę karšta, kas 5km kilometrus įrengti vandens punktai tikriausiai būtų buvę mažai. Pačių punktų vieta parinkta irgi neteisingai – trasos posūkiuose. Jie turi būti ilgose atkarpose, matomi iš tolo, kad nuvargęs bėgikas galėtų pasiruošti, o ne du stalai, pastatyti 180 laipsnių posūkyje.

Kilometro žymės buvo tik pirmiems 10km. Vėliau – kas 5km, kas nebuvo labai patogu, bet, tarkim, pakenčiama.

Ai nu ir, chebra, įstrižai slankiojantys tekstai yra cool and all, bet tai jūs pabandykit pabrowsinti savo interneto svetainę per mobiliaką.

Rezultatai

Pilno maratono distancijoje siurprizų nebuvo – nugalėjo Lietuvos maratono pažiba – Tomas Venckūnas (2:39:52). Moterų tarpe – F.O.C.U.S. running merginų konkurencijos mažesnėse trasose nebeatlaikiusi, legendinė Sada Bukšnienė (3:27:28).

Nerijus demonstruoja pagarbą legendinei Sadai ;)

Didžiausias balius šį kartą vyko pusės maratono distancijoje. Čia pirmosios vietos laurus nuskynė Tadas Ignatavičius (1:15:30), tarp moterų – Milda Vilčinskaitė (1:21:50). Čia taip pat ant podiumo užlaipinome ir du F.O.C.U.S. running narius – Karolį Urbelionį (trečia vieta per 1:16:30) ir Jūratę Rūkaitę (antra vieta su 1:34:06). Well done, guys! Pirmame dvidešimtuke – 5 fokusiečiai.

Trečiosios ir antrosios vietos nugalėtojai pusės maratono distancijoje: Karolis ir Jūratė!

Kaip visada, pilni rezultatai čia.

Išvada

Nepaisant to, kad čia pakeltu tonu prišnekėjau visokių baisybių, pats renginys tikrai vykęs. Tačiau, jeigu jie paliks tą pačią trasą, bijau, kad kitais metais, Kauno maratoną teks praleisti. Labai tikiuosi, kad to neatsitiks.

Įrašas paskelbtas temoje Pranešimai iš varžybų. Išsisaugokite pastovią nuorodą.

17 komentarų

  1. Mindaugas Juodviršis sakė:

    Tuo tarpu Druskininkuose šeštadienį buvo „trail“ maratonas, nes didžioji rato dalis ėjo siaurais miško takučiais, kur net aplenkt kažką sunku, nes tiesiog per siaura :) Gan keista, kai Druskininkuose gatvės, pėsčiųjų ir dviračių takeliai tokie, kad nors laižyt gali, o bėgt tenka šaknimis išvagotais miško takučiais. Bet čia turbūt to „eko“ maratono visas ir grožis :)

  2. Taip, pritariu dėl visko. Šiaip trasa greita, bet įmanoma padaryti ją dar greitesnę. Labai puikus renginys, gera organizacija, bet tas nusileidimas šlapiais akmenimis buvo žiauriai pavojingas.

  3. Vasaros maratonai sakė:

    Laba. Norėjau pasiteirauti gal žinote kada sekantys maratonai Lietuvoje? Kur tokią info sekti? Dėkinga

  4. Edge sakė:

    100 % pritariu. Absoliutus fail’as senamiesčio grindinys su tuo nusileidimu ir Nemuno salos akmenys, kurie ypač supykdė :D

  5. korta stebuklė sakė:

    bais įdomu, kuris čia softas taip man neatpažįstama grafika vaizduoja aukštį ir trasos maršrutą?

  6. Dainius sakė:

    Iš asmeninės vakarykštės patirties – trąsoje nebuvo tualetų. Todėl Santakos krūmai buvo pilni bėgikų :-)

  7. paulius sakė:

    Kauno ir pirmas pusmaratonis buvo su laiptais, nors buvo skelbta, kad visus uždengs. Čia toks kaip firminis signature gaunasi – su laiptais, bet be tualetų :)

  8. Egis sakė:

    Aš tai nelabai supratau, kam reikėjo skirtingas amžiaus grupes daryti, jei antra ir trečią vieta amžiaus grupėje užėmę bėgikai nebuvo pagerbti, o už pirmą vietą padovanojo niekam nereikalingą čekį. Bent jau Akropolio čekį butų davę, tai nors Mašimoje žmogus galėtum apsipirkti :). Aš tai manau, kad jei nėra lėšų ir rėmėjų prizams, tai tada tegul ir nedaro tų amžiaus grupių.
    Marškinėliai irgi labai jau nieko gero :). Visų pirma nebuvo (bent jau man niekaip nedave) S dydžio, o ir kam visa nugarą reikėjo tom reklamom apklijuoti. Nike su maikutėm ryškiai geriau prasisuko.

  9. Petraitis sakė:

    kas buvo gerai pritariu, Aleksoto tilto reikėjo, nes negalėjo jo uždaryti, tad vienintelis kelias kirsti jį ir į senamiestį, o to nebuvo galima padaryti, deja :( tualetų trūko ir prie starto, gelbėjo Akropolis (ne mane vieną :) ). Kur buvo laipteliai, net nepamenu :)
    Trasos danga palyginti kaip Kaune, tai labai gera :)
    Bendram kontekste 9 balai iš 10, kad būtų kur tobulėti.

  10. yomajo sakė:

    Įdomu kur čia kolega rado laiptus. Gal shortcutinai trąsą? :)

  11. KM sakė:

    Dėkui už gerą varzybų aprašymą. Labai tikiuosi, kad organizatoriai atkreips dėmėsį į daugiau mažiau visus pastebėjimus ir kitais metais renginys bus geresnis. Mano nuomonė apie trasą yra tokia: bėgdamas ne kartą pastebėjau, kad kai kurios vietos tikrai yra pavojingos, o ypač, kai šlapia. Tose vietose teko ženkliai sulėtinti savo greitį. Bet kita vertus, tai sąlygos juk buvo vienodos visiems. Bėgimas akmenimis grįstu keliu man asmeniškai labai patiko. Taip – bėgi lėčiau, taip – yra padidinta traumos galimybė, bet užtai žinai, kad bėgi Kauno senamiesčiu, o ne kur kitur. Didėjant dalyvių skaičiui organizatoriams tikrai teks daugiau pasukti galvą dėl saugumo trasoje, bet labai norėčiau, kad senamiesčio grindinio nebūtų atsisakyta ateityje. Tai daro Kauno bėgimą labai unikaliu!

  12. Simas sakė:

    Dėl akmenų tai labai nepykčiau – visur jų būna, kur bėgimas per senamiestį, kad ir Rygos maratone, pavyzdžiui. Tilto atkarpa man irgi patiko, manau ji buvo padaryta tam, kad plokščioj trasoj būtų nors viena įkalnė :) Dėl vandens punktų sutinku – ne vietoj; gerai, kad jų ir neprireikė. Ir 100% pritariu dėl websaito – mobiliam telefone jis visiškai useless.

Komentavimo galimybė išjungta.